دونالد ترامپ مشابه دوره دوم ریاستجمهوری خود دوباره به دنبال کاهش واردات از چین است. ترامپ درصدد تفکیک اقتصاد آمریکا از دومین اقتصاد بزرگ جهان و مقابله با ورود کالاها از طریق کشورهای ثالث است. این بار، چشمانداز دولت جدید ترامپ بسیار وسیعتر است. دونالد ترامپ با شروع دوره دوم ریاست جمهوری خود تاکنون دو بار تعرفههای وارداتی بر کالاهای چینی را افزایش داده و بیشتر بر بخشهای استراتژیک مانند فولاد، آلومینیوم، خودروسازی و کالاهای نیمههادی متمرکز است.
آمریکا با سیاستهای حمایتی درصدد است تا با اجرای تعرفههای سنگین بر کالاهای چینی، مشاغل از دست رفته کشور را مجددا احیا کند. استدلال دولت ترامپ حمایت از نیروی کار آمریکایی است. کشورهای زیادی در صنعت فولاد و صنایع وابسته با آمریکا همکاری میکنند و اکنون نگران سیاستهای جدید ترامپ در این زمینه هستند.
چین، بهعنوان یک قدرت نوظهور در اقتصاد جهانی، در تلاش برای افزایش نفوذ خود در بازارهای جهانی است. چین بر این باور است که تغییر سیاستهای داخلی آمریکا، باعث نقض قوانین تجارت آزاد و مانع رشد اقتصاد جهانی و به ضرر منافع همه کشورها است. چین این استدلال را دارد که اقتصاد جهانی یک زنجیره به هم پیوسته است و قوانین یک طرفه، منجر به مشکلات زیادی میشود.
سنگآهن در میانه تنشهای اقتصادی قدرتهای جهانی
تقابل چین و آمریکا که بسیاری آن را نوعی جنگ سرد مینامند، نهتنها بر اقتصاد دو کشور، بلکه برای کل جهان تبعاتی مانند افزایش تعرفهها و عدم اطمینان در بازارها را دارد. بازار سنگآهن، که یکی از اصلیترین مواد اولیه تولید فولاد است، از تحولات اخیر بیتاثیر نمانده است. همچنین چین به عنوان بزرگترین مصرفکننده فولاد در دنیا، تاثیر زیادی بر قیمت سنگآهن دارد. هر گونه تغییر در تقاضای فولاد این کشور، به سرعت بر قیمت سنگآهن در سطح جهانی تاثیر میگذارد. بنابراین، تنشهای تجاری میان آمریکا و چین نیز به طور مستقیم بر بازار سنگآهن تأثیرگذار خواهد بود.
تعرفههایی که آمریکا و چین بر کالاهای یکدیگر اعمال کردهاند، تقاضا برای مواد اولیه مانند سنگآهن را بهشدت تحت تاثیر قرار داده است. خوشبینیها نسبت به رشد تقاضای فولاد در چین، کمرنگ شده و بازار با روندی نزولی جدی روبرو است. بازار سنگآهن بهشدت تحت تاثیر اصطحکاک تجاری آمریکا و چین بوده و باعث کاهش قیمت سنگ آهن شده است.
تشدید جنگ سرد با افزایش تعرفه کالاهای چینی، تنشهای دو کشور را بیشتر کرده است. پکن نیز در مقابل واکنش نشان داده که تاثیرات زیادی بر بازارهای جهانی، بهخصوص فولاد و فلزات دارد. سرمایهگذاران بازار فولاد باید تحولات اقتصادی که به واسطه سیاستگذاریهای جدید چین و آمریکا صورت گرفته را در نظر داشته باشند، زیرا این احتمال وجود دارد که ادامه این تنشها بر اقتصاد جهانی تاثیر منفی داشته باشد.